Bevalling

Na de groei van maar liefst negen maanden, is hét moment daar: de geboorte en daarmee de eerste ontmoeting van jullie baby.

Gedurende de negen maanden zal de nieuwsgierigheid naar de kleine toenemen. Daarnaast is het heel normaal om steeds vaker over de bevalling na te denken: hoe zal het verlopen? Hoe begint de bevalling en hoe snel zal het gaan? Hoe zal je de pijn ervaren? Allemaal logische vragen die wellicht je gedachten zijn gepasseerd.

De Geboorte

Hoe de geboorte verloopt, is afhankelijk van jouw wensen en wellicht ook die van jouw partner. Vanuit de begeleiding bij Meja Verloskundigen bieden wij verloskundige- en psychosociale ondersteuning om je optimaal voor te bereiden, zodat je met vertrouwen dit proces ingaat.

Het natuurlijke geboorteproces is te verdelen in verschillende fases. Deze zijn niet altijd duidelijk van elkaar te onderscheiden, maar dit gaan we uiteraard uitgebreid bespreken.

De bevalling begint in 90% van de gevallen met weeën en in 10% van de gevallen met het breken van de vliezen. Op het moment dat de bevalling begint, kun je deze in drie fases verdelen:
– De ontsluitingsfase: waarin er een opbouw is in de weeën die je leiden naar volledige ontsluiting;
– De geboorte: de fase waarin er overgang is naar persweeën. Die helpen jou om je baby geboren te laten worden;
– Het nageboortetijdperk: fase waarin de placenta geboren wordt.

Geen enkele bevalling is hetzelfde en daarom is het goed om je voor te bereiden door bijvoorbeeld een zwangerschapscursus te doen of je in te lezen. Er zijn verschillende boeken en folders beschikbaar over de bevalling.

Klik hier voor de folder: “Jouw bevalling. Hoe bereid je je voor?”

Je goed voorbereiden op wat je tijdens de geboorte kunt verwachten, zorgt voor rust. Ook hier nemen wij uitgebreid de tijd voor tijdens de zwangerschapsafspraken.

Als aanvulling kun je overwegen om deel te nemen aan een zwangerschaps- of bevalcursus. Er is een uitgebreid aanbod: sommige cursussen leggen de nadruk op informatie, anderen bereiden je voor op de geboorte of richten zich op het fit blijven tijdens de zwangerschap. Hierbij een greep uit de verschillende cursussen:

Wij hebben ervoor gekozen om jou als zwangere de optie te bieden om heel anders met een geboorteplan aan de slag te gaan.

Een geboorteplan is een middel waarin jij (en je eventuele partner) aan het denken wordt gezet over de bevalling en de mogelijkheden daarbij. Door de jaren heen hebben wij gezien dat het “standaard” geboorteplan, niet geheel omvattend is. Om een persoonlijker geboorteplan te kunnen maken hebben wij gekozen voor Het Meadiarium. Dit is een coachend werkboek met verschillende thema’s die de basis vormen voor jouw geboorteplan. Een krachtig middel om zorg te krijgen die bij jou past.

Een werkboek niks voor jou? Geen probleem! We bieden ook de Meadiarium Tool aan, een lichtere versie van het boek, maar toch persoonlijk.

In Nederland heb je de keuze waar je wilt bevallen, thuis of toch liever in het ziekenhuis (geboortecentrum). Het is goed om hier vast over na te denken: wat voelt voor jou veilig? Wat voelt voor jou prettig? De definitieve keuze kan uiteraard pas gemaakt worden als er weeën zijn.

Thuis bevallen 
Als de bevalling start bij een zwangerschapsduur van 37 tot 42 weken en het gaat goed met jou en jouw kindje, is het veilig om thuis te blijven voor de geboorte. Ook uit recent onderzoek blijkt dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis, omdat zowel de verloskundeopleiding als de organisatie van de gezondheidszorg volledig gericht zijn op een veilige thuisbevalling. Thuis betekent in de omgeving zijn waar jij je prettig voelt en waar verschillende ruimtes zijn die je kunt benutten. Hierin bepaal jij de sfeer, alle anderen zijn te gast. Een groot voordeel is dat je dan niet bezig hoeft te zijn met de vraag “wanneer moeten we gaan?”. Je vindt je weg en bent vanaf het begin bezig met waar het om gaat: de komst van jouw kind zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bevallen in het geboortecentrum of het ziekenhuis
“Soms voelt het fijner om in het Geboortecentrum te bevallen.”
De meest genoemde reden hiervoor is dat men het gevoel heeft dat het daar veiliger is, alles is bij de hand. Het maakt ons niet uit wat je kiest, als jij je maar prettig voelt. Mocht je voor het ziekenhuis kiezen, heb je altijd de mogelijkheid in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn te bevallen. Hier hebben ze de Geboortesuites, waar je dan bevalt met één van ons.

Wanneer moet je kiezen?
Dit besluit kan nog genomen worden terwijl je al weeën hebt en eigenlijk thuis wilde bevallen, maar uiteraard ook andersom. Pas dan weet je hoe je het ervaart en bij welke keuze jij je prettig voelt. Eerst zullen we je thuis bezoeken. Waar je ook beslist te bevallen, wij zijn er om je verder te begeleiden. Eerst zullen wij je thuis bezoeken.
Tip: kijk even in je polis wat de eventuele meerkosten zijn van een ziekenhuisbevalling.

Op het moment dat er een medium-risk situatie (MR) of een medische indicatie (MI) is, is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Deze MI kan in de loop van de zwangerschap of geboorte ontstaan, maar soms is de MI al vóór de zwangerschap vastgesteld.

Tijdens de bevalling heb jij de keuze over hoe jij de weeën opvangt. Er zijn veel verschillende manieren: staand, liggend, op je hurken of in bad. Het is allemaal mogelijk.
Wij hebben standaard een baarkruk bij ons. De houding op de baarkruk geeft veel ruimte in het bekken en de zwaartekracht helpt je kindje zakken.
Hier zie je verschillende houdingen tijdens de bevalling:

 Beval houding & badbevalling

Ook is bevallen in bad een mogelijkheid. Warm water heeft voor veel vrouwen een gunstige uitwerking op bevalling. Het warme water ontspant en heeft een geweldig pijnstillend effect. Ook ervaren vrouwen het gevoel dat het water je “draagt”. Daardoor is er veel bewegingsvrijheid en kun je verschillende houdingen aannemen. Je kindje zal dan gemakkelijker in je bekken dalen.
Voor een baby is een watergeboorte een zogenaamde “zachte geboorte”. Omdat de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld geleidelijk gebeurt. Mocht je dit willen, kun je een bad huren voor thuis. In de geboortesuites is een bad aanwezig.

Pijn is vaak een van de eerste gedachte die opkomt als je denkt aan de bevalling. De pijn is een heel belangrijk hulpmiddel omdat dit het lichaam aanzet tot het aanmaken van endorfines (lichaamseigen pijnstilling). Toch blijft vaak de vraag: “Hoe ga ik om met de pijn tijdens de weeën?”

Gelukkig neemt de intensiteit van de weeën langzaam toe, waardoor je tijd krijgt eraan te wennen. Bovendien heb je tijdens de hele bevalling tussen de weeën door lange pauzes, zodat je kunt bijkomen en ontspannen.
Het feit blijft dat het accepteren van de pijn vooral een mentale uitdaging is. Elke vrouw gaat hier anders mee om. Het is erg belangrijk dat je partner of andere aanwezigen je hierbij positief stimuleren. Positief denken helpt immers het gevoel te geven dat je het aankan. Wij zijn er voor je en slepen je hier doorheen.

Er zijn gelukkig nog meer hulpmiddelen die je kunt inzetten om de pijn dragelijker te maken en je zo comfortabel mogelijk te laten voelen, zonder of met medicatie. Doe wat jij denkt dat het beste bij je past, wij zijn er om jou te ondersteunen.

Hieronder vind je tips hoe om te gaan met de pijn:

  • Probeer je te ontspannen;
  • Zoek afleiding;
  • Rust uit tussen de weeën;
  • Denk positief (elke wee is er eentje minder!);
  • Concentreer je op je ademhaling;
  • Zorg dat je het lekker warm hebt;
  • Voortdurende ondersteuning;
  • Van houding wisselen;
  • In bad gaan;
  • Geboorte TENS;
  • Acupunctuur en acupressuur;
  • Yoga, autogene training, relaxatie en geleidelijke verbeelding;
  • Massage;
  • Hypnose;
  • Aromatherapie en muziek.

Mocht de pijn, om welke reden dan ook, te intens worden of de bevalling niet lopen zoals gehoopt, zijn er in het ziekenhuis verschillende soorten pijnbehandelingen mogelijk. De reden dat je naar het ziekenhuis moet, of als je er al bent de zorg wordt overgedragen, is dat je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd bij toediening van medicijnen. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG). Deze apparatuur is alleen in het ziekenhuis beschikbaar.

De twee mogelijkheden wat pijnbehandelingen betreft zijn:

  • Ruggenprik (epiduraal)
  • Pompje met Remifentanil

In het geval van medicamenteuze pijnstilling mag je zelf kiezen of je dit wel of niet wilt. Hoe sterk je voorkeur vooraf ook is, probeer dit los te laten en pas te beslissen tijdens de bevalling. Dit voorkomt teleurstelling bij jezelf. Bovendien weet je bij je eerste kindje nog niet hoe een wee voelt en is het vooraf lastig te bepalen of en wat je nodig zult hebben.

Daarnaast zal de gynaecoloog, afhankelijk van het verloop van de bevalling, advies geven over welk soort pijnstilling op dat moment het meest effectief is.

Wil je meer informatie? Klik dan HIER voor de uitgebreide informatiefolder over pijn tijdens de bevalling of kijk HIER filmpjes op de website van De verloskundige: pijnbehandeling.

Je dient telefonisch contact op te nemen als je..

  • een uur lang elke 3-5 minuten regelmatig krachtige (pijnlijke) weeën voelt die ongeveer één minuut aanhouden;
  • voelt dat je flinke weeën hebt en het is niet je eerste bevalling;
  • vruchtwater verliest. Probeer in dat geval wat vruchtwater op te vangen of bewaar je maandverband in een dicht geknoopt plastic zakje;
    Is het vruchtwater doorzichtig wit-roze, is het hoofdje van de baby goed ingedaald en heb je nog geen weeën, bel dan ’s ochtends.
    Heeft het vruchtwater een bruine of groene kleur, is het hoofdje van de baby niet ingedaald of ben je nog geen 37 weken zwanger, dan moet je bellen, ook ’s nachts!
  • ruim helderrood –niet slijmerig- bloed verliest. Een beetje slijmerig rood of bruin bloedverlies bij je bevalling is normaal.

Hieronder handige checklists om na te lopen of je alles geregeld en klaar hebt.

Algemeen:

  • Heb je, als je samenwoont, de erkenning geregeld bij de gemeente?
  • Heb je het kraampakket in huis? Het bed op klossen? Is de kraamzorg geregeld?

Voor de thuisbevalling:

  • 2 (afvalemmers) met vuilniszakken;
  • 1 waskom of plastic teiltje;
  • 1 extra lamp of looplamp die veel, wit licht geeft (zoals halogeen);
  • Kraampakket met o.a. 1 kraammatras van de grootste maat of een plastic matrasbeschermer, minimaal 15 celstof matjes, 10 grote steriele gaasjes en kraamverbanden, een pak zigzag watten, 1 flesje alcohol 70%, 2 pakjes steriele gaasjes 16×16, 12 hydrofiele luiers om de baby mee af te drogen;
  • 1 navelklem of cordring;
  • Vloeibare zeep;
  • Rol wc-papier;
  • Po en bedverhogers (gratis te leen bij thuiszorgwinkel);
  • 2 babykruiken (een combi van elektrisch en metaal is ook mogelijk).

De ziekenhuistas:

  • Toiletartikelen;
  • T-shirt of pyjama om in te bevallen, slippers, grote comfortabele onderbroeken (kraamverbanden zijn nogal groot), stevige (voedings)beha’s, dikke sokken;
  • Spullen waarmee je de tijd kunt overbruggen als je moet wachten, bijvoorbeeld muziek of iets te lezen;
  • Maxi-cosi of draagdoek om de baby in mee naar huis te kunnen nemen;
  • Kleding voor de baby: rompertje, boven- en onderkleding, mutsje, jasje en een dekentje. Het is handig om 2 setjes te hebben;
  • Ponskaartje, verzekeringsnummer en zwangerschapskaart;
  • (opgeladen) foto en/of filmcamera;
  • belangrijke telefoonnummers (zet ze alvast in je opgeladen mobiel) van bijvoorbeeld je partner, de verloskundige, kraamzorg, het ziekenhuis, de (aanstaande) opa’s en oma’s, de opvang voor de andere kinderen etc.;
  • licht verteerbare voeding, energierijk drinken en eventueel dextrosesnoepjes;
  • warmwaterkruik of kersenpittenzak tegen de rugpijn.

Je goed voorbereiden op wat je tijdens de geboorte kunt verwachten, zorgt voor rust. Ook hier nemen wij uitgebreid de tijd voor tijdens de zwangerschapsafspraken.

Als aanvulling kun je overwegen om deel te nemen aan een zwangerschaps- of bevalcursus. Er is een uitgebreid aanbod: sommige cursussen leggen de nadruk op informatie, anderen bereiden je voor op de geboorte of richten zich op het fit blijven tijdens de zwangerschap. Hierbij een greep uit de verschillende cursussen:

Wij hebben ervoor gekozen om jou als zwangere de optie te bieden om heel anders met een geboorteplan aan de slag te gaan.

Een geboorteplan is een middel waarin jij (en je eventuele partner) aan het denken wordt gezet over de bevalling en de mogelijkheden daarbij. Door de jaren heen hebben wij gezien dat het “standaard” geboorteplan, niet geheel omvattend is. Om een persoonlijker geboorteplan te kunnen maken hebben wij gekozen voor Het Meadiarium tool.  Dit is een  lichtere versie van het boek, maar toch persoonlijk. Met verschillende vragen om je met een andere kijk aan het nadenken te zetten over het bevallen en de mogelijkheden.

Wil je toch wat meer diepgang dan is Het Meadiarium het boek voor jou. Dit is een coachend werkboek met verschillende thema’s die de basis vormen voor jouw geboorteplan. Een krachtig middel om zorg te krijgen die bij jou past.

In Nederland heb je de keuze waar je wilt bevallen, thuis of toch liever in het ziekenhuis (geboortecentrum). Het is goed om hier vast over na te denken: wat voelt voor jou veilig? Wat voelt voor jou prettig? De definitieve keuze kan uiteraard pas gemaakt worden als er weeën zijn.

Thuis bevallen 
Als de bevalling start bij een zwangerschapsduur van 37 tot 42 weken en het gaat goed met jou en jouw kindje, is het veilig om thuis te blijven voor de geboorte. Ook uit recent onderzoek blijkt dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis, omdat zowel de verloskundeopleiding als de organisatie van de gezondheidszorg volledig gericht zijn op een veilige thuisbevalling. Thuis betekent in de omgeving zijn waar jij je prettig voelt en waar verschillende ruimtes zijn die je kunt benutten. Hierin bepaal jij de sfeer, alle anderen zijn te gast. Een groot voordeel is dat je dan niet bezig hoeft te zijn met de vraag “wanneer moeten we gaan?”. Je vindt je weg en bent vanaf het begin bezig met waar het om gaat: de komst van jouw kind zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bevallen in het geboortecentrum of het ziekenhuis
“Soms voelt het fijner om in het Geboortecentrum te bevallen.”
De meest genoemde reden hiervoor is dat men het gevoel heeft dat het daar veiliger is, alles is bij de hand. Het maakt ons niet uit wat je kiest, als jij je maar prettig voelt. Mocht je voor het ziekenhuis kiezen, heb je altijd de mogelijkheid in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn te bevallen. Hier hebben ze de Geboortesuites, waar je dan bevalt met één van ons.

Wanneer moet je kiezen?
Dit besluit kan nog genomen worden terwijl je al weeën hebt en eigenlijk thuis wilde bevallen, maar uiteraard ook andersom. Pas dan weet je hoe je het ervaart en bij welke keuze jij je prettig voelt. Eerst zullen we je thuis bezoeken. Waar je ook beslist te bevallen, wij zijn er om je verder te begeleiden. Eerst zullen wij je thuis bezoeken.
Tip: kijk even in je polis wat de eventuele meerkosten zijn van een ziekenhuisbevalling.

Op het moment dat er een medium-risk situatie (MR) of een medische indicatie (MI) is, is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Deze MI kan in de loop van de zwangerschap of geboorte ontstaan, maar soms is de MI al vóór de zwangerschap vastgesteld.

Tijdens de bevalling heb jij de keuze over hoe jij de weeën opvangt. Er zijn veel verschillende manieren: staand, liggend, op je hurken of in bad. Het is allemaal mogelijk.

Wij hebben standaard een baarkruk bij ons. De houding op de baarkruk geeft veel ruimte in het bekken en de zwaartekracht helpt je kindje zakken.
Hier zie je verschillende houdingen tijdens de bevalling:

 Beval houding & badbevalling

Ook is bevallen in bad een mogelijkheid. Warm water heeft voor veel vrouwen een gunstige uitwerking op bevalling. Het warme water ontspant en heeft een geweldig pijnstillend effect. Ook ervaren vrouwen het gevoel dat het water je “draagt”. Daardoor is er veel bewegingsvrijheid en kun je verschillende houdingen aannemen. Je kindje zal dan gemakkelijker in je bekken dalen.

Voor een baby is een watergeboorte een zogenaamde “zachte geboorte”. Omdat de overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld geleidelijk gebeurt. Mocht je dit willen, kun je een bad huren voor thuis. In de geboortesuites is een bad aanwezig.

Pijn is vaak een van de eerste gedachte die opkomt als je denkt aan de bevalling. De pijn is een heel belangrijk hulpmiddel omdat dit het lichaam aanzet tot het aanmaken van endorfines (lichaamseigen pijnstilling). Toch blijft vaak de vraag: “Hoe ga ik om met de pijn tijdens de weeën?”

Gelukkig neemt de intensiteit van de weeën langzaam toe, waardoor je tijd krijgt eraan te wennen. Bovendien heb je tijdens de hele bevalling tussen de weeën door lange pauzes, zodat je kunt bijkomen en ontspannen.

Het feit blijft dat het accepteren van de pijn vooral een mentale uitdaging is. Elke vrouw gaat hier anders mee om. Het is erg belangrijk dat je partner of andere aanwezigen je hierbij positief stimuleren. Positief denken helpt immers het gevoel te geven dat je het aankan. Wij zijn er voor je en slepen je hier doorheen.

Er zijn gelukkig nog meer hulpmiddelen die je kunt inzetten om de pijn dragelijker te maken en je zo comfortabel mogelijk te laten voelen, zonder of met medicatie. Doe wat jij denkt dat het beste bij je past, wij zijn er om jou te ondersteunen.

Hieronder vind je tips hoe om te gaan met de pijn:

  • Probeer je te ontspannen;
  • Zoek afleiding;
  • Rust uit tussen de weeën;
  • Denk positief (elke wee is er eentje minder!);
  • Concentreer je op je ademhaling;
  • Zorg dat je het lekker warm hebt;
  • Voortdurende ondersteuning;
  • Van houding wisselen;
  • In bad gaan;
  • Geboorte TENS;
  • Acupunctuur en acupressuur;
  • Yoga, autogene training, relaxatie en geleidelijke verbeelding;
  • Massage;
  • Hypnose;
  • Aromatherapie en muziek.

Mocht de pijn, om welke reden dan ook, te intens worden of de bevalling niet lopen zoals gehoopt, zijn er in het ziekenhuis verschillende soorten pijnbehandelingen mogelijk. De reden dat je naar het ziekenhuis moet, of als je er al bent de zorg wordt overgedragen, is dat je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd bij toediening van medicijnen. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG). Deze apparatuur is alleen in het ziekenhuis beschikbaar.

De twee mogelijkheden wat pijnbehandelingen betreft zijn:

  • Ruggenprik (epiduraal)
  • Pompje met Remifentanil

In het geval van medicamenteuze pijnstilling mag je zelf kiezen of je dit wel of niet wilt. Hoe sterk je voorkeur vooraf ook is, probeer dit los te laten en pas te beslissen tijdens de bevalling. Dit voorkomt teleurstelling bij jezelf. Bovendien weet je bij je eerste kindje nog niet hoe een wee voelt en is het vooraf lastig te bepalen of en wat je nodig zult hebben.

Daarnaast zal de gynaecoloog, afhankelijk van het verloop van de bevalling, advies geven over welk soort pijnstilling op dat moment het meest effectief is.

Wil je meer informatie? Klik dan HIER voor de uitgebreide informatiefolder over pijn tijdens de bevalling of kijk HIER filmpjes op de website van De verloskundige: pijnbehandeling.

Je dient telefonisch contact op te nemen als je..

  • een uur lang elke 3-5 minuten regelmatig krachtige (pijnlijke) weeën voelt die ongeveer één minuut aanhouden;
  • voelt dat je flinke weeën hebt en het is niet je eerste bevalling;
  • vruchtwater verliest. Probeer in dat geval wat vruchtwater op te vangen of bewaar je maandverband in een dicht geknoopt plastic zakje;
    Is het vruchtwater doorzichtig wit-roze, is het hoofdje van de baby goed ingedaald en heb je nog geen weeën, bel dan ’s ochtends.
    Heeft het vruchtwater een bruine of groene kleur, is het hoofdje van de baby niet ingedaald of ben je nog geen 37 weken zwanger, dan moet je bellen, ook ’s nachts!
  • ruim helderrood –niet slijmerig- bloed verliest. Een beetje slijmerig rood of bruin bloedverlies bij je bevalling is normaal.

Hieronder handige checklists om na te lopen of je alles geregeld en klaar hebt.

Algemeen:

  • Heb je, als je samenwoont, de erkenning geregeld bij de gemeente?
  • Heb je het kraampakket in huis? Het bed op klossen? Is de kraamzorg geregeld?

Voor de thuisbevalling:

  • 2 (afvalemmers) met vuilniszakken;
  • 1 waskom of plastic teiltje;
  • 1 extra lamp of looplamp die veel, wit licht geeft (zoals halogeen);
  • Kraampakket met o.a. 1 kraammatras van de grootste maat of een plastic matrasbeschermer, minimaal 15 celstof matjes, 10 grote steriele gaasjes en kraamverbanden, een pak zigzag watten, 1 flesje alcohol 70%, 2 pakjes steriele gaasjes 16×16, 12 hydrofiele luiers om de baby mee af te drogen;
  • 1 navelklem of cordring;
  • Vloeibare zeep;
  • Rol wc-papier;
  • Po en bedverhogers (gratis te leen bij thuiszorgwinkel);
  • 2 babykruiken (een combi van elektrisch en metaal is ook mogelijk).

De ziekenhuistas:

  • Toiletartikelen;
  • T-shirt of pyjama om in te bevallen, slippers, grote comfortabele onderbroeken (kraamverbanden zijn nogal groot), stevige (voedings)beha’s, dikke sokken;
  • Spullen waarmee je de tijd kunt overbruggen als je moet wachten, bijvoorbeeld muziek of iets te lezen;
  • Maxi-cosi of draagdoek om de baby in mee naar huis te kunnen nemen;
  • Kleding voor de baby: rompertje, boven- en onderkleding, mutsje, jasje en een dekentje. Het is handig om 2 setjes te hebben;
  • Ponskaartje, verzekeringsnummer en zwangerschapskaart;
  • (opgeladen) foto en/of filmcamera;
  • belangrijke telefoonnummers (zet ze alvast in je opgeladen mobiel) van bijvoorbeeld je partner, de verloskundige, kraamzorg, het ziekenhuis, de (aanstaande) opa’s en oma’s, de opvang voor de andere kinderen etc.;
  • licht verteerbare voeding, energierijk drinken en eventueel dextrosesnoepjes;
  • warmwaterkruik of kersenpittenzak tegen de rugpijn.