Je baby dragen

Het dragen van kinderen doen we al eeuwenlang, overal ter wereld. Met in elke cultuur een eigen stijl. Ook in Nederland kiezen steeds meer mensen hiervoor.

Waarom dragen?

Een baby wordt geboren met een natuurlijke “huidhonger”, het liefste is een kleine baby dag en nacht heel dichtbij jou. Negen maanden lang werd de baby lekker in slaap gewiegd in de baarmoeder. In een draagdoek of draagzak kom je tegemoet aan de behoefte om dichtbij jou te zijn, waardoor de baby lekker ontspant. Daarnaast is het voor je baby gemakkelijker om op temperatuur te blijven en werkt het pijnstillend bij bijvoorbeeld krampjes en reflux.

Bij het dragen in een draagdoek, komt het hormoon oxytocine vrij, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat iemand zich vol vertrouwen voelt, zich bindt en hecht aan mensen. Oxytocine speelt dus een belangrijke rol bij hechting tussen ouder en kind, hoe hoger de oxytocinespiegel in iemands lichaam, hoe lager het stressniveau en hoe gelukkiger iemand zijn of haar gevoelens ervaart.
Tijdens het dragen wordt continu oxytocine aangemaakt, dat naast alle eerdergenoemde voordelen ook de borstvoeding stimuleert. Veel dragen kan dus productieverhogend werken tijdens de lactatieperiode. Verder leer je de signalen van de baby snel herkennen tijdens het dragen en heb je snel door wat of wanneer de baby iets nodig heeft.
Een pasgeboren baby heeft minimaal zicht, ongeveer 20-30 cm, laat dit nou net de afstand zijn van de plaats op jouw buik in de draagdoek tot jouw gezicht!

Het dragen maakt ook jouw dagelijkse leven makkelijker. Je hebt altijd twee handen vrij om de hond uit te laten, de was op te hangen en om bijvoorbeeld aandacht te geven aan jouw andere kinderen.

je-kind-dragen

Er zijn zoveel verschillende soorten zakken en doeken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar het allerbelangrijkste is dat je een zak of doek kiest dat een juiste ergonomische houding ondersteunt. Deze houding creëer je als de knietjes hoger zitten dan de billen (M-houding/kikkerhouding) en het ruggetje mooi gebold is. Baby’s worden geboren met een bol ruggetje, dat langzaam en in fases ontwikkelt, daarbij bestaan de heupen van de baby grotendeels uit kraakbeen wat in de loop van de babytijd uithardt.

Bij ons kan je terecht voor al je draagvragen, zowel Flora en Stephanie zijn draagconsulenten.