Papa

Papa worden is een heel bijzondere gebeurtenis. In het begin vaak nog onwerkelijk en ongrijpbaar. In het prille begin merk je nog amper iets. Bij je partner ziet er hetzelfde uit en ondanks dat het embryo volop in ontwikkeling is, zijn er nog geen bewegingen waar te nemen bij je partner. Gedurende de zwangerschap heb je de buik van je vrouw zien groeien, met de echo’s meegekeken, hoe de baby groeit van een kleine rijstkorrel tot een mooi mensje met alles erop en eraan. Je hebt de baby voelen bewegen en de geboorte mogen meemaken. Nu dat de baby geboren is, ben jij een trotse papa!

Er is tijdens de zwangerschap vaak veel aandacht voor de vrouw, maar wij vinden het belangrijk jou als man voor te bereiden op het vaderschap. Elke vader ervaart het vaderschap op een andere manier. De ene man voelt het vaderschap direct, terwijl dat bij de ander moet groeien na de geboorte van de baby. Iedere vader is uniek, jij dus ook.

Hieronder delen we nog wat praktische informatie ter voorbereiding.

Vaderschap: boeken en apps

In de loop van de jaren is er steeds meer informatie voor aanstaande vaders beschikbaar gekomen. Iedere man is anders en daarom zal niet elk boek bij jou passen.  Het kan ook zijn dat je geen lezer bent en je op een andere manier informatie wil verzamelen. Er is genoeg. Wij geven hieronder verschillende tips, maar lees voordat je iets aanschaft de recensies en kies iets dat bij jou past. Bij de ene publicatie is er meer humor in verwerkt en bevat het stereotyperingen van een machoman, terwijl een andere publicatie meer inspeelt op gevoel en emotie.

Een van de meest bekendste boeken is “Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt” van Kluun. Hierin komt van alles aan bod: termen waar je voorheen nog niet eerder van gehoord had worden je duidelijk uitgelegd. Kluun heeft flink wat humor verwerkt in zijn boek waardoor het makkelijk leest.

Jasper Rombhout heeft een boek geschreven genaamd “Tuurlijk schatje”, naast het boek is er een gelijknamige app uitgebracht. Hierin beschrijft hij hoe mannen vader worden in negen maanden. Zowel in het boek als op de app vind je handige weetjes, hierdoor is het een echte aanrader voor toekomstige vaders. Net als bij het boek van Kluun is ook in dit boek flink wat humor verwerkt en weet Rombhout verschillende onderdelen op een leuke manier te relativeren.

“Aanpakken voor aanstaande vaders” is geschreven door één van onze mannelijke collega’s, namelijk David Borman. Door zijn werk als verloskundige ontdekte hij dat partners achterstand hadden in de kennis en kunde over zwangerschap en bevallen. Hierdoor voelen veel partners zich vaak ongemakkelijk, onbehulpzaam of ongelukkig. Daarom ontwikkelde hij een cursus en later het boek.  Door handvatten te bieden en praktische tips en advies van professionals, kom je als vader goed beslagen ten ijs en kan je de moeder optimaal steunen.

Shawn Bean is de schrijver van het boek “Zo doe je dat – papa”. Een praktisch boek, duidelijk, met veel afbeeldingen en vol met handige tips en adviezen.

Ben je een minder grote lezer maar wil je wel meer weten over het aanstaande vaderschap? Dan is het online magazine The Dad een aanrader. Fans kunnen ook het gelijknamige opvoedboek lezen, geschreven door Marcel Langedijk, Jan Heemskerk, Selwyn Senatori en Janine Breukhoven-Kho. In het boek staan bekende vaders stil bij de leuke en minder leuke momenten van het vaderschap.

Dit rijtje zou niet compleet zijn zonder een boek voor dummies. Zo heeft Sharon Perkins “Vader worden voor dummies” geschreven, een boek vol tips en trics!

Handige website’s

www.papaworden.nl

www.vadercursus.nl

www.nieuwevader.nl

www.ikvader.nl

https://platformvaderschap.nl

www.vdrs.nl

vaderzoektverlof.nl

www.vadermagazine.nl

www.womeninc.nl

informatie-voor-papa