Alles over het geboorteplan en verdere voorbereiding op de geboorte van jouw baby.

Voorbereiding op de bevalling

De afspraak rond 30 weken staat in de teken van voorbereiding op de bevalling. Tijdens deze afspraak willen we de tijd nemen om stil te staan bij de geboorte van jouw baby en wat daarbij komt kijken. Wellicht doe je een zwangerschapscursus of ben je al naar de voorlichtingsavond geweest en heb je al best veel gehoord. Hier staan we uiteraard bij stil.

 

Geboorteplan

Geboorteplan

Je zult het vaker gehoord hebben of misschien is dit geheel nieuw. Een geboorteplan is een middel waarin jij (en partner) aan het denken wordt gezet over de bevalling en daarbij wat de mogelijkheden zijn. Denk aan waar je wilt bevallen, wie je erbij wilt hebben tijdens de bevalling, welke houdingen etc.  Als je op internet kijkt zie je veel voorbeelden van een geboorteplan en we hebben veel voorbij zien komen de afgelopen jaren.
Toch missen wij vaak iets. Daarom hebben wij gekozen om jou als zwangere de optie te bieden heel anders met een geboorteplan aan de slag te gaan. Het Meadiarium: een werkboek met verschillende thema’s die de basis vormt voor jou geboorteplan. Een heel werkboek niets voor jou? Dan is het Meadiarium Tool, een lichtere versie van het boek maar toch persoonlijk, wellicht iets voor jou.

Hb controle

Hemoglobine (Hb) is de rode kleurstof in je rode bloedcellen. Hb is nodig voor het transport van zuurstof van je longen naar je organen en weefsels. Als je Hb-gehalte te laag is, noemen we dit bloedarmoede. Er kan dan niet voldoende zuurstof getransporteerd worden.
In de zwangerschap is het normaal dat je Hb-gehalte (ijzergehalte) daalt en aan het einde van de zwangerschap weer iets stijgt. Omdat de geboorte van jouw kindje dichterbij komt en alle vrouwen bloedverlies hebben na de bevalling en daarmee weer een daling van het Hb, is het belangrijk dat je de geboorte in gaat met een goede waarde.

Daarom meten we rond de 30 weken van je zwangerschap door middel van een vingerprik het hemoglobinegehalte (Hb) in je bloed.