Vanaf nu zien we je elke week in de praktijk! Een steun in de rug bij de ‘laatste loodjes’.

Aftellen

Het is nu echt aftellen. De laatste zwangerschapsweken zijn aangebroken en de bevalling komt nu dichtbij. Over een paar weken zullen jullie kennis maken met jullie baby. Eindelijk ben je dan met verlof waarin je enerzijds nog enorm kunt genieten van je zwangere buik en van het bewegen van je baby. Anderzijds kun je ook merken dat je fysiek wat meer klachten krijgt en zit je misschien niet meer zo lekker in je vel.
Veel vrouwen noemen dit de ‘laatste loodjes’ en ervaren in meer of mindere mate zwangerschapskwalen: slapeloosheid, vaak plassen, vocht vasthouden, pijn in je bekken en/of rug en voorweeën. Probeer afleiding te vinden, maar het ook rustig aan te doen. Ga overdag een tijd op bed liggen, want ook als je niet kunt slapen, rust je lichaam wel uit. Zwangerschapskwalen horen er bij. Maar we zullen je goed inlichten wanneer je wel aan de bel moet trekken.

Kindsbewegingen

Je voelt je baby al heel wat weken en samen hebben jullie een routine opgebouwd. In de loop van de zwangerschap zul je hebben gemerkt dat er meer regelmaat in de bewegingen is gekomen en dat deze ook krachtiger worden. Duidelijk schopjes voel je nu op diverse plekken in je buik.

Er zijn vaste momenten op de dag; ’s avonds, ’s nachts of juist vroeg in de ochtend waarop je je baby altijd voelt bewegen. Je baby heeft niet altijd hetzelfde dag- en nachtritme als jij, waardoor je ’s nachts misschien wel wakker wordt of wakker ligt van alle drukte in je buik.

Naarmate de zwangerschap vordert zal je kindje langer slapen. In de laatste weken komt er door de groei van je kindje ook minder ruimte om te bewegen. Hierdoor zul je merken dat de bewegingen vanaf circa 36 weken minder krachtig worden, meer schuiven en draaien in plaats van schoppen. Echter, het aantal bewegingen en de momenten waarop je je baby altijd voelt bewegen, moeten hetzelfde blijven.

We zullen gedurende de afspraken vragen hoe je je baby voelt en met je bespreken wat te doen als je twijfelt.

Als je twijfelt of je je baby hebt voelen bewegen of je hebt het gevoel dat je je baby minder (krachtig of vaak) voelt dan normaal, adviseren wij je wat te eten en daarna rustig op de bank of op bed te gaan liggen op je linker zij. Leg je handen op je buik en probeer je baby te stimuleren door met je handen contact te maken. Blijf 2 uur liggen en tel het aantal kindsbewegingen dat je voelt. Mocht het nog rustig blijven bel ons.

Slijmprop

In de laatste weken van de zwangerschap kun je de slijmprop verliezen. Je kunt in 1 keer een grotere hoeveelheid wit/geel/groen (draderig) slijm verliezen, maar het kan ook zijn dat je meerdere malen een beetje verliest. Het verlies van de slijmprop is geen teken dat je bevalling gaat beginnen, deze kan nog dagen tot weken op zich laten wachten. In de slijmprop zit vaak wat bloed, meestal oud bruin, maar soms ook een beetje helderrood. Dit hoort erbij en is niet verontrustend. Ook mag je gewoon in bad of zwemmen na het slijmverlies, het kindje zit immers goed beschermd in de vliezen.

Voorweeën

In de dagen tot weken voor je bevalling kun je (toenemend) harde buiken hebben. Veel vrouwen benoemen dit als “rommelen”. Harde buiken ontstaan doordat de baarmoeder een spier is die met periodes (on)regelmatig samentrekt. De spier is aan het ‘oefenen’ voor de bevalling. Vandaar dat deze harde buiken ook voor- of oefenweeën worden genoemd.

Voorweeën worden vaak als een ‘vervelend gevoel’ omschreven, meestal zijn ze niet echt pijnlijk. Het zijn kortdurende samentrekkingen van circa 30-40 seconden. Tussen de voorweeën kun je een menstruatiepijn ervaren. Dit kan soms uren duren, het kan stoppen en uren of dagen later weer opnieuw beginnen of doorzetten in de echte weeën.

Probeer je in dit geval zoveel mogelijk te ontspannen. Warmte, zoals een warme douche/bad of kruik, kunnen hierbij helpen. Omdat veel vrouwen in rust, dus in de avond of nacht, deze voorweeën ervaren, komen ze meestal niet aan voldoende slaap toe. Haal eventueel gemiste slaap overdag in zodat je toch redelijk uitgerust bent.