Je hebt al lang gewacht, maar nu komt daar bijna een einde aan!

‘Overtijd’

De normale termijn om in te bevallen is tussen 37 en 42 weken. Bij de termijnecho hebben we je uitgerekende datum bij precies 40 weken zwangerschap vastgesteld. Echter, maar 4% van alle vrouwen bevalt ook écht op die datum. Pas na 42 weken ben je ‘overtijd’, ook wel ‘serotiniteit’ genoemd. Vanaf 41 tot 42 weken is er sprake van ‘naderende serotiniteit’. 95-98% van de vrouwen bevalt al vóór de 42 weken.
Na 42 weken neemt de kans op complicaties voor je baby toe, omdat de placenta dan minder goed gaat functioneren. Omdat de risico’s na 42 weken toenemen, zie je niet vaak dat een zwangerschap over de 42 weken loopt. Tussen 41 en 42 weken zal er naast onze afspraken ook een extra controle plaats vinden in het ziekenhuis om jouw conditie en die van je kindje te beoordelen. Daar meten ze jouw bloeddruk en maken ze een hartfilmpje van je kindje. Tevens zullen ze een inleiding met je bespreken en prikken ze een datum om hiermee te gaan starten. Na dit gesprek kunnen we afwachten als alles er goed uitziet.

Strippen

Om je te proberen te laten bevallen vóór 42 weken, kunnen we je vanaf 41 weken proberen te ‘strippen’. Via een inwendig onderzoek voelen we of je baarmoedermond soepel is en of er al ontsluiting is. Als dat zo is kunnen we ‘strippen’. We masseren je baarmoedermond, rekken deze wat op en woelen met onze vingers de vliezen los van de baarmoedermond. Door te strippen komen prostaglandines (hormonen) vrij die de de baarmoedermond rijper maken. Als de strippogingen het lichaam aanzetten tot weeën merk je dit binnen 24-48 uur na het strippen. Strippen is pas bewezen effectief vanaf 41 weken en kent geen nadelen, behalve mogelijk wat bloedverlies na het strippen (dit is normaal) en voorweeën waardoor je meer energie verbruikt. Strippen heeft de meeste kans van slagen als het om de dag herhaald wordt.