Over alle ins en outs na je positieve zwangerschapstest!

 

Hoe lang ben je zwanger?

Dit is afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting.
De uitgerekende datum is 40 weken (280 dagen) na de eerste dag van de laatste menstruatie, in het geval van een regelmatige 28 daagse menstruatiecyclus. Is jouw cyclus korter of langer, dan valt de uitgerekende datum respectievelijk eerder of later en ben je dus verder of minder ver zwanger.Zwangerschapsduur & Leefstijladvies Omdat je nooit precies weet op welke dag de bevruchting heeft plaatsgevonden, berekenen we de uitgerekende datum niet meer aan de hand van je cyclus, maar op basis van de termijnecho.
Zodra je weet of vermoedt dat je zwanger bent, kun je contact met ons opnemen, ook als er sprake is van een medische indicatie. We maken dan een afspraak voor de eerste echo én de intake.

 

Foliumzuur en vitamine D

Foliumzuur (vitamine B11) speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van je baby. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel en verkleint daarmee de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Foliumzuur zit in voeding, maar als zwangere krijg je met gezond en gevarieerd eten toch te weinig binnen om de extra hoeveelheid die nodig is aan te vullen. Het advies is om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken of multivitaminen met extra foliumzuur speciaal voor zwangere vrouwen.

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in je lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt het een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Voor de ontwikkeling van je baby is dit dus ook heel belangrijk.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, maar ook in eten zit vitamine D. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om 10 mg extra vitamine D per dag te slikken, gezien we in Nederland niet veel zonlicht hebben.

Als je goed, gezond en gevarieerd eet, heb je naast foliumzuur en vitamine D geen extra vitamines nodig. Als je veel moet overgeven, weinig eet of om een andere reden te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je een multivitaminen speciaal voor de zwangere vrouw gebruiken. Je hoeft dan niet apart foliumzuur en vitamine D in te nemen.

VoedingVoeding

In de zwangerschap moet je goed voor jezelf, maar ook goed voor je baby zorgen. In het eerste trimester worden alle organen en het centrale zenuwstelsel aangelegd. Het is dus belangrijk om goed, gezond en gevarieerd te eten en fit te blijven zodat je baby zich goed kan ontwikkelen. Dit betekent niet dat je meer of minder hoeft te eten dan normaal, maar wel zoveel mogelijk volgens de “Schijf van Vijf”.

Probeer 2 keer per week verse vette vis te eten, dat bevordert de hersenontwikkeling en de ontwikkeling van het netvlies van je baby.

Er zijn kruiden, voedingsmiddelen en dranken die je beter niet of met mate kunt gebruiken in de zwangerschap. Denk aan rauw vlees, orgaanvlees, zachte rauwmelkse kaas, bepaalde vissoorten, rauwe eieren, rauwe melk, koffie, thee en alcohol. Het Voedingscentrum heeft uitgebreide en de meest up-to-date informatie hierover. Ook is er een handige app, ZwangerHap, waar je makkelijk kunt vinden wat je wel kunt eten en wat je beter kunt laten staan.

 

Leefstijl en sporten

Naast gezonde voeding is een gezonde leefstijl belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Sporten is super gezond! Het houdt je conditie op peil, waardoor je fitter de bevalling in gaat en beter kunt bevallen. Je hebt minder kans op allerlei zwangerschapsproblemen, zoals bekkenklachten, hoge bloeddruk en zwangerschapssuikerziekte. Ga hier dus gewoon mee door in de zwangerschap! Sport je (nog) niet, ga dan elke dag even wandelen, fietsen of zwemmen om in beweging te blijven.

Luister bij het sporten wel altijd goed naar je lichaam. Let op signalen van overbelasting en ga niet over je grenzen heen. Raak je vermoeid of krijg je pijnklachten, stop dan (even) om het later weer te proberen. In de zwangerschap worden duiken en contactsporten afgeraden.

Hygiëne

Tijdens je zwangerschap is je immuunsysteem verzwakt. Dit is normaal, omdat je lichaam de zwangerschap (50% lichaamsvreemd weefsel) niet moet afstoten. Je hebt daardoor een minder goede weerstand en loopt meer kans op infecties en virussen. Was daarom regelmatig je handen en ga hygiënisch om met voedsel. Reinig oppervlakten die met rauw vlees in aanraking zijn gekomen goed en was ook groenten en fruit extra goed. Bij het verschonen van de kattenbak en bij het tuinieren adviseren we je handschoenen te dragen.