Wat als het anders loopt?
Een zwangerschap verloopt niet altijd zoals je hoopt of verwacht. Teleurstelling, verdriet en angst kunnen zomaar gaan overheersen als het anders loopt. We willen je ondersteunen, zorg geven en adviseren in deze situaties op een manier die bij jou past.
Miskraam
Soms eindigt een zwangerschap in een miskraam, dit gebeurt bij 10-20% van de zwangerschappen na een positieve zwangerschapstest. Een miskraam is het verlies van een niet-levensvatbare vrucht in de eerste 16 weken van de zwangerschap.
Een van de eerste verschijnselen is vaak vaginaal bloedverlies, toch is vaginaal bloedverlies in de helft van de gevallen onschuldig. Als je weinig bloedverlies hebt, is de kans groot dat de zwangerschap doorgaat. Als het bloedverlies steeds meer wordt en je er buikkrampen bij krijgt, dan is de kans op een miskraam groot. Een miskraam is voor veel vrouwen (en partners) een ingrijpende en verdrietige gebeurtenis.
Missed abortion
Het kan ook zijn dat je geen tekenen van een miskraam hebt gehad en dat er bij de eerste echo toch wordt ontdekt dat er geen kloppend hartje is, terwijl je dat op basis van de aantal weken zwangerschap wel zou verwachten. Dit noemen we een missed abortion. De vrucht is dan niet meer in leven, maar je lichaam heeft dan nog geen miskraam in gang gezet. Soms is de vrucht al enkele weken gestopt met groeien, soms pas een paar uur voor de echo.
Als er een missed abortion wordt geconstateerd, wordt er altijd geadviseerd eerst af te wachten op een spontaan beloop. Ook bestaat er de optie voor een afspraak bij de gynaecoloog om de miskraam op te wekken. Mocht dit niet lukken, dan kan je ook kiezen voor een curettage. Jij bepaalt wat je zou willen en wat voor jou de beste methode is.
Lichamelijk herstel
Na een spontane miskraam of een curettage is het herstel meestal vlot. Gedurende één tot twee weken heb je vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. Het is verstandig met gemeenschap te wachten tot het bloedverlies voorbij is. Als het bloedverlies gestopt is, is het lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Het zwanger worden op zich wordt door een miskraam niet bemoeilijkt. De eerste menstruatie verschijnt na ongeveer zes weken, soms een paar weken eerder of later. Deze kan wat heftiger verlopen dan je gewend bent.
Emotioneel herstel
Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd er nodig is voor het verwerken van een miskraam. Dit verschilt per persoon en situatie. Het is bekend dat mannen en vrouwen anders met verlies omgaan. Geef elkaar de ruimte en praat over jullie gevoel met elkaar en eventueel met familie of vrienden. Delen zorgt voor opluchting en steun.
Vaak vragen vrouwen zich af of ze iets verkeerd hebben gedaan waardoor ze de miskraam hebben veroorzaakt. Deze schuldgevoelens zijn bijna nooit terecht. Een miskraam is in de meeste gevallen niet te voorkomen, dus probeer in je verdriet de oorzaak niet bij jezelf te leggen. Als je merkt dat je hulp nodig hebt bij de verwerking, neem dan contact op met ons of met je huisarts. We kunnen je dan verwijzen naar een therapeut of praktijkondersteuner.
Een miskraam is verdrietig maar niet meteen iets om je zorgen over te maken. Meestal betreft het een ingreep van de natuur omdat er rond de bevruchting iets mis is gegaan. Een eerste miskraam is geen reden voor nader onderzoek, dat wordt pas geadviseerd na twee of meer miskramen.
Aangeboren afwijking
Bij 3-4% van de baby’s die geboren worden is er sprake van een aangeboren afwijking. De ernst van de afwijking varieert enorm. Het kan iets kleins en onschuldigs zijn, maar ook iets met meer gevolgen en consequenties. In sommige gevallen wordt de afwijking al tijdens de zwangerschap ontdekt.
Afhankelijk van welke afwijking er ontdekt is, verwijzen wij je door naar de gynaecoloog of een andere specialist. Er wordt verder gekeken en als behandeling na de zwangerschap nodig is, wordt dat alvast met jullie besproken en worden jullie goed voorbereid.
Soms is het pas duidelijk dat er sprake is van een afwijking wanneer je kindje al geboren is. Wij zullen je dan snel doorverwijzen naar de juiste specialistische zorg.
Een kindje krijgen met een afwijking, kan behoorlijk veel impact hebben op jullie levens. Het kan zijn dat jij en je partner verschillende emoties ervaren en anders omgaan met de situatie. Het is goed om hier samen eerlijk en open over te kunnen blijven praten. Als jullie willen, kunnen jullie daar ook ondersteuning bij krijgen.
Wil je opnieuw zwanger worden, dan kan het wenselijk zijn een afspraak te maken bij een klinisch geneticus. Deze persoon kan alle informatie geven over de herhalingskans van de afwijking en over eventuele methoden om de afwijking of aandoening vroeg op te sporen. Via jouw huisarts kan je verwezen worden naar een klinisch geneticus.
Complicaties tijdens de bevalling
Ouders worden en een bevalling zijn grootste life events. Met de bevalling vaak als een van de hoogtepunten rondom de zwangerschap. Het onbekende en de onvoorspelbaarheid maakt dat het voor veel vrouwen erg spannend is, waarbij je hoopt op een voorspoedige bevalling. Voor een groot gedeelte is dit het geval, maar bij een paar procent komen er toch complicaties voor tijdens de bevalling. Wij zijn ervoor opgeleid om die op tijd te kunnen herkennen en in te grijpen of te zorgen voor een juiste doorverwijzing.
Als een complicatie onverwachts optreedt, hebben wij altijd alles bij ons om te zorgen voor de eerste opvang. Totdat andere hulp aanwezig is. Dat geldt zowel voor een bevalling thuis als voor een bevalling in het ziekenhuis. Ook worden wij elk jaar getraind op spoedsituaties door professionele trainers.
Wij vinden het belangrijk om je in zulke situaties goed op de hoogte te houden van wat er gebeurt en wat we doen. Soms moet eerst gehandeld worden en is uitleg niet altijd direct mogelijk. Hierna zullen we je altijd uitgebreid vertellen wat er aan de hand was en hoe we gehandeld hebben.
Ook in de kraamtijd wordt de bevalling nog met je nabesproken. Het is mogelijk dat jij en je partner beiden een hele andere beleving van de bevalling hebben. Jullie verhalen kunnen elkaar aanvullen en op die manier het plaatje weer compleet maken. Daarbij is het goed om aandacht te hebben voor elkaars emoties. Probeer de situatie die optrad niet te laten overheersen op hoe je terugkijkt op de bevalling. Tijdens de bevalling zijn er ook hele mooie momenten om op terug te kijken.
Als je merkt dat je er samen niet uitkomt of als de bevalling steeds negatieve gevoelens of angst oproept, dan is het goed om professionele hulp in te schakelen. Wij kunnen je doorverwijzen om de gebeurtenissen goed te verwerken.